Soorten veiligheidscoordinatoren.


Bij grote bouwwerken (>= 500 m²) wordt de veiligheidscoördinatie steeds uitgevoerd door een gecertificeerde veiligheidscoördinator met de nodige beroepservaring en aanvullende opleidingen.


Bij kleine bouwwerken (< 500 m²) moet de veiligheidscoördinator niet gecertificeerd zijn. Wel zijn er vereisten naar specifieke beroepservaring en de genoten basisopleidingen. Bij bouwwerken waar een architect vereist is, mag de veiligheidscoördinatie ook gebeuren door de architect. Is een architect niet vereist, dan mag de veiligheidscoördinatie gebeuren door de aannemer

Bij grote bouwwerken

Bij grote bouwwerken (>= 500 m²) wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de opdrachtgever. 

De persoon die de veiligheidscoördinator aanstelt, moet ook de verplichtingen vervullen die eruit voortvloeien, zoals toezicht houden op de werkzaamheden van de veiligheidscoördinator en ervoor zorgen dat alle partijen hun medewerking verlenen. Deze persoon sluit met de veiligheidscoördinator een schriftelijke overeenkomst af.

Bij kleine bouwwerken

Bij kleine bouwwerken (< 500 m²) wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de architect, of indien er geen architect verplicht is, door de aannemer met wie als eerste een overeenkomst wordt gesloten. Wanneer de opdrachtgever echter een werkgever is, mag hij zelf de veiligheidscoördinator aanstellen. 



→ LEES MEER